Hegyvidékújság - A XII. kerületi polgárok lapja | Aranyfényben az Aranycsapat-2

vamberyA

Az Éremkedvelõk Egylete 2013. évi érme


Az ÉKE Vámbéry Ármin érmérõl
 
 
A MÉE Éremkedvelõk Egylete (ÉKE) 2013. évben is egy különleges érmet készíttetett tagjainak. Az érem a híres nyelvtudós, a török kutató Vámbéry Árminnak állít emléket halálának 100-ik évfordulóján.
Vámbéry Ármin 1832. március 19-én a Pozsony vármegyei Szentgyörgyön született egy szegény zsidó család gyermekeként. Hároméves korában megbénult a bal lába, így járta be a keletet utazásai során.
1845-ben iratkozott be a szentgyörgyi piarista gimnáziumba, de 1847-ben tanulmányait már a soproni evangélikus líceumban folytatta. Tizenhat évesen folyékonyan beszélt franciául, németül és latinul, miközben angolul és néhány skandináv nyelvet is tanult. Tanulmányait Pozsonyban, majd Pesten a piaristáknál folytatta. Megismerkedett a török irodalommal és kultúrával, majd a nyelvet is megtanulta.
1857-ben Eötvös József báró támogatásának köszönhetõen Konstantinápolyba utazott, ahol négy éves tartózkodása alatt Husszein Daim pasánál nyelvtanító lett, miközben megismerte a kelet szokásait és a mindennapi élet sajátosságait. Itt jelent meg elsõ mûve a Német – Török és Török -Német szótára.
1861-ben az MTA támogatásával útra kelt, hogy felkutassa a magyarok õshazáját. Rasid Efendi néven szunnita dervisnek öltözve indult el Konstantinápolyból. Teheránig eljutva egy zarándokcsoporttal átutazta Közép – Ázsia sivatagjait. Buharán keresztül eljutott Szamarkandba is. 1864 májusában tért vissza Pestre.
1865 – 1904 között a budapesti tudományegyetemen a keleti nyelvek tanára volt. 1860-ban lett a Magyar Tudományos Akadémia levelezõ, majd 1876-tól a rendes tagja. 1913. szeptember 15-én Budapesten halt meg, sírja a Kerepesi temetõben található.

vamberyB

Az ÉKE érem elõlapján a keletutazó portréja látható dervisruhában, balra VÁMBÉRY / ÁRMIN, jobbra 1832 / – 1913 felirattal, balra lent az érmet mintázó Fekete Géza Dezsõ mesterjegye. A hátlapon dervisruhába öltözött utazó látható teherhordó szamárral. Jobbra ABDER - / RESHID felirat olvasható. Az érem körirata: A NYOMORBAN ÉRIK A FÉRFI – ERÉNY, A TÛZBEN TISZTUL AZ ARANY S EZÜST.


Geza

Az érmet mintázó mûvész Fekete Géza Dezsõ 1939. január 3-án Budapesten született. Apja Galántai Fekete Géza szintén szobrászmûvész, édesanyja Roskoványi Mária festõmûvész – rajztanár. Édesapja a fõiskolán együtt tanulta a szobrászatot Madarassy Walterrel, Búza Barnával, Ispánki Józseffel és Csúcs Ferenccel.
Fekete Géza Dezsõ 1965-ben diplomázott a Képzõmûvészeti Fõiskolán, ahol Szabó Iván és Pátzay Pál voltak a mesterei. Alkotómunkája mellett az 1960-as évektõl szobrászatot is tanít.
Az ÉKE 2013. évben készült Vámbéry Ármin érme 42 számozott példányban került kiosztásra. A sorszámot az érem peremébe ütötték be. A nem szabályos kör alakú alkotás 102 x 107 mm méretben, öntött bronz kivitelben készült.

Hágen

Forrás: http://www.pecsidenar.hu/152.php#eke

columbogezaNemrég avatták fel Columbo nyomozó, azaz Peter Falk magyar származású amerikai színész szobrát a Falk Miksa utca és a Szent István körút sarkán, és azóta folyamatosan csüngenek rajta az arra járók. Fekete Géza szobrászművész érdeklődésünkre elmondta, a zsánerszobor hálás feladat, mert kevéssé érik támadások, mint egy történelmi alak megmintázását. Columbo hadnagytól kőhajításnyira lévő műtermében százával sorakoznak a portrék, jórészt nem megrendelésre készült, az ő szavával: szerelemszobrok.
(Fotó: Horváth Péter Gyula)

- A teljes cikk: http://www.magyarhirlap.hu/jo-latni-hogy-ekkora-sikere-van#sthash.Wo2oa6i6.dpuf

Columbo

     Megjelent a ZSARU RENDŐRSÉGI MAGAZIN 2014/12. számában...

feketegeza


telefon/phone:
(+36 1) 331 3497
mobil/mobile:
(+36 30) 397 7080
feketegezadezso@gmail.com
feketegeza@upcmail.hu

fblogo

© Fekete Géza 2013.